Het Klushuizenproject: Een Project In De Praktijk

Klussen in huis, dat is vaak een heel project. Velen hebben er ervaring mee. En vaak denk je na afloop: dit was eens maar nooit weer. Zo niet H. en ik. Nadat we 10 jaar geleden al flink klusten aan ons huidige huis, hebben we nu een koopcontract getekend voor een klushuis. En dat is pas ├ęcht een project. Een compleet bouwproject.

Een kluswoning is een woning die je voor relatief weinig geld koopt , met de verplichting het casco op te knappen totdat het voldoet aan het bouwbesluit. En omdat onze woning in een rij staat is de verplichting dat we het casco samen met onze toekomstige buren laten opknappen door aannemer. Daarna kan iedereen zelf aan de slag in zijn eigen huis.

Kluswoningen ontstaan door achterstallig onderhoud. Onze woningen waren eerst jaren in gebruik als atelierwoningen. Daarna stonden ze een tijd leeg, en toen werden ze gekraakt. Onderhoud werd al die tijd er niet gepleegd, en dus ging de kwaliteit van de panden hard achteruit.

Onze toekomstige woning is nu dus nog een krot. Maar daar komt verandering in. We worden, samen met onze buren projectontwikkelaar en gaan er iets moois van maken. We krijgen er een mooie woning voor terug, een grote, gemeenschappelijke tuin, en buren waar je op kunt bouwen. En ik krijg een grote werkkamer. Zodat mijn stukjes op deze site wat meer ruimte gaan uitstralen…

Om het allemaal voor elkaar te krijgen hebben we een kopersvereniging opgericht. Ik ben daarvan de voorzitter. Of de projectleider, het is maar hoe je het noemt.

Daar is veel meer over te zeggen, en dat ga ik ook doen. In dit gedeelte van de projectpraktijk.nl ga ik vanuit projectmanagementperspectief schrijven hoe dit project verloopt. Ervaringen, verrassingen, twijfels, strakke acties of juist niet, alles kan en zal aan de orde komen. Uiteraard gekoppeld aan de theorie. Zodat we nog maar weer eens zien dat de praktijk zich daar niet veel aan gelegen laat liggen.

Lees hier de actuele stand van zaken